Routes en bewegwijzering


Er zijn vele wegen die naar de Friese steden leiden. De gids geeft informatie over verschillende routes. Welke route je kiest, hangt af van de wijze waarop je de tocht wilt beleven. Kies je voor sportief, of wil je de tijd nemen om stil te kunnen staan bij wat je tegenkomt? Maak dan een keus uit de snelle route en de trage route. 
De routes zijn bijzonder geschikt voor meerdaagse fietstochten. Een keur aan bijzondere logiesadressen en kleine campings versterken het vakantiegevoel. Er zijn ook goede mogelijkheden om de route op te splitsen in losse dagtochten.
Alle routes in de gids zijn bewegwijzerd zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het volgen van de juiste weg.

Snelle route: Elfstedenroute
De provincie Friesland heeft een fietsroute bewegwijzerd met zeskantige borden en de tekst Elfstedenroute. Deze route volgt de meer doorgaande wegen en leent zich goed voor de sportieve fietser. Volgens de borden is de Elfstedenroute 240 km lang; volgens eigen meting is de route langer: 256 km. De route is rondgaand en is in beide richtingen bewegwijzerd. De groene borden geven de route aan voor de rijrichting met de klok mee; de blauwe borden wijzen in tegengestelde richting. 

Trage route: kleine weggetjesvariant 
De routegids is in de eerste plaats geschreven voor fietsers die de tocht langs de Elfsteden in de vorm van een meerdaagse tocht willen beleven. Speciaal voor deze gebruikers is een ‘kleine weggetjesvariant’ ontworpen, die je langs de stilste en mooiste plekken van Friesland voert. Je fietst geregeld over hobbelig weilandpaden tussen de koeien en over jaagpaden langs trekvaarten.
De trage route is gebaseerd op het bewegwijzerde fietsknooppuntennetwerk. De trajecten zijn in beide richtingen bewegwijzerd.

Flexibele route: Fietsknooppuntennetwerk
Als je behoefte hebt aan meer flexibiliteit in je routekeuze, dan biedt het bewegwijzerde fietsknooppuntennetwerk je de vrijheid om je eigen weg langs de Elfsteden te vinden. Het regionale fietsnetwerk bestaat uit genummerde knooppunten. Tussen de knooppunten zijn verbindingsroutes bewegwijzerd. Wit-groene richtingborden wijzen de weg. De rijrichting kun je zelf bepalen; de trajecten zijn in beide richtingen bewegwijzerd. Het fietsroutenetwerk is regiodekkend in het atlasgedeelte van de gids weergegeven. 

Ga naar de interactieve Alles-in-1-kaartBordje weg
De regionale knooppuntnetwerken worden beheerd door diverse instanties. Het Fietsplatform, landelijke koepel voor het recreatieve fietsen, heeft een Meldsysteem Bewegwijzering Fietsroutenetwerken ontwikkeld. Je kunt hier een melding doen over de bewegwijzering van zowel een LF-route als een knooppuntroute. Om ook al tijdens je fietstocht een melding te kunnen maken van een verdwenen of beschadigd fietsroutebordje is een gratis app Bordje Weg en een mobiele site ontwikkeld. Het systeem stuurt een melding over de bewegwijzering rechtstreeks door naar de juiste onderhoudsinstantie.